| 0 212 555 94 94

Bize Ulaşın

0 212 555 94 94
0 212 555 94 94

Maliyetler Yatırımcıyı Yurtdışına Yöneltti



Yurtiçinde üretim maliyetlerinin çok fazla artması üzerine yerli yatırımcı müşteri kaybetmemek için yurtdışında yatırım arayışlarına girdi. İlk 8 ayda yerleşiklerin dış yatırımları hızla arttı. Kaçışta, hazır giyim ve tekstil başı çekiyor. 
Yurtiçinde üretim maliyetleri zirve yapınca yerli yatırımcı müşteri kaybetmemek için yurtdışında yatırım arayışlarına girdi. Bu yılın ilk sekiz ayında yurtiçinde yerleşik kişilerin yurtdışındaki doğrudan yatırımları 3 milyar 363 milyon dolara yükseldi. Geçen yıl aynı dönemde giden yatırım miktarı 3 milyar 173 milyon dolardı. Merkez Bankası verilerine göre Türkiye’ye yurtdışından gelen doğrudan yatırım miktarı ise bu yılın ilk sekiz ayında 3 milyar 293 milyon dolar ile giden yatırımların altında kaldı. Ocak-Ağustos 2022 döneminde yurtdışından Türkiye’ye gelen doğrudan yatırım miktarı ise 4 milyar 374 milyon dolardı.

Yurtdışına Gidenler Artacak 
                   
Özellikle hazır giyim ve tekstilde Türkiye rakiplere göre pahalı üretim yapınca müşterilerini kaybetmeye başladı. B-C planlarını devreye alan yerli yatırımcılar başta Mısır olmak üzere Ürdün, Fas ve Tunus, Cezayir gibi ülkelerde yatırım arayışına girdi. Yılbaşından bu yana Mısır, hazırgiyim üreticilerinin yakın radarında. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, gelecek dönemde döviz ve enflasyonun paralel gitmemesi halinde yurtdışına daha fazla yatırım gideceğini söyledi.  Mustafa Gültepe, “Maliyet yükselince firmalar fiyat tutturmakta zorlanıyor. Şu anda dünyada hazırgiyim sektöründe yüzde 15 daralma var. Türkiye rakiplerine göre pahalı kalınca, yerli üreticiler hem şirketini desteklemek hem de ihracat pazarlarını kaybetmemek için yurtdışına yatırıma gidiyor. Mısır’da yaklaşık 190 tane Türk şirketi üretim yapıyor. Mısır, Cezayir, Tunus gibi ülkelerde yatırım arayışları var” dedi.



Yüzde 30-35 Fiyat Avantajı Var
                                           
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, son bir yıldır Türkiye’nin birçok rakip ülkeden daha pahalı hale gediğini vurgulayarak şu anda Türkiye ile Mısır arasında yüzde 30-35 fiyat farkı olduğunu ifade etti. Kaya, “Hızlı modanın yerini yavaş moda alınca müşteriler fiyatın ucuz olduğu yerlere gidiyor. Bu ortamda kendimize B-C planları yapmamız gerekiyordu. Sonuçta biz bu ürünleri Avrupa ve ABD’ye satmayı hedefliyorsak müşterinin alabileceği fiyatlarla nerede üretilebiliyorsak oraya gitmek gerekiyor. Ben de son bir yılda 8-9 kere Mısır’a gittim. Şu anda Türkiye’de kapasiteleri dolduramıyoruz. Talepte bir sıkıntı var. Global pazarlara dönük iş yapıyorsak bugün maliyet artışları nedeniyle burada üretim yapılamıyorsa yarın Mısır’a gidilir” diye konuştu.

Haber Merkezi - 2023-12-24