| 0 212 555 94 94

Bize Ulaşın

0 212 555 94 94
0 212 555 94 94

İhracatçıdan Rekabetçi Kur Talebi



Ülkemize döviz ile ticaret kültürünü getiren ve geliştiren hazır giyim ihracatçıları, şu anda 29 Lira’ya yaklaşan Dolar Kuru’nun mevcut ticari koşullara uygun olmadığını ifade ediyor. Döviz kurunun enflasyonun altında kalmasından dolayı ihracatçılarımız Kuzey Afrika ve Uzak Doğu’daki birçok ülke, fiyat tutturamaz hale geldi. Önceki dönemde de hazır giyime kur açısından pozitif ayrımcılık talebinde bulunan sektör temsilcileri, özellikle kredi faizlerinin yükselişte olduğu bu aylarda kurun hak ettiği değere ulaştırılması gerektiğinin altını çiziyorlar.

Kurun Durduğu Yer Yanlış                                                                                              
Tekstil ve hazır giyim gibi emek yoğun sektörlerde kur hassasiyetinin fazla olduğuna dikkat çeken Fayat, hazır giyim oyuncularının çevre ülkelere yatırıma başladığını, talebin ağırlıklı olarak Bangladeş, Vietnam, Pakistan ve Mısır'a kaydığını kaydetti. Sektörde ciddi bir kan kaybı yaşandığının altını çizen Fayat, asgari ücretin yaklaşık iki yılda yüzde 300 arttığını, enflasyon ve kur karşısındaki artışın yüzde 155'leri bulduğunu dile getirerek, "Asgari ücretin alım gücü yüksek demiyorum. Ama kurun durduğu yer yanlış. Kurun bulunduğu nokta elimizi kolumuzu bağlıyor. Üstelik de bir süre daha baskılanacağını göz önüne alırsak, sıkıntının bir sürede daha devam edeceğini söyleyebiliriz" diye konuştu. Sorunların gelecek yıl ilk yarıda da devam edeceğini söyleyen Fayat, tekstil ve hazır giyimde toparlanmanın ancak 2024 yılının ikinci yarısında başlayacağını, tam toparlanmanın ise 2025 yılını bulacağını ifade etti.

Akıl Teri Dökmeliyiz                                                                                                                
İhracatımız şu anda kurların durumundan çok etkileniyor diyerek durumun önemine dikkat çeken İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, Yüksek teknolojili ürünlerde kur etkisi çok fazla hissedilmiyor. Çünkü, yüksek teknoloji, kâr marjını da yükseltiyor. Bu durumda sanayicinin, ihracatçının, girişimcilerin, inovasyona dört elle sarılması, “akıl teri” dökmesi gerekiyor değil mi? Geçen yıl ihracatımız Euro/dolar parite darbesiyle 15 milyar dolar eksi yazmış oldu. Bu yıl çok şükür o konuda 1.5 milyar dolar artıdayız.

Haber Merkezi - 2024-03-04