Bize Ulaşın

0 212 555 94 94
0 212 555 94 94

Giyim Sanayicilerinden Yeşil Dönüşüm Eylem Planı



Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) sektörün sürdürülebilir üretim kapasitesinin geliştirilmesi ve yeşil fabrikalara dönüşümünün hızla tamamlanabilmesi için 5 maddelik eylem planı açıkladı. 450’yi aşkın üyesi ile Türkiye’nin toplam hazır giyim ihracatının yüzde 60’ını gerçekleştiren TGSD’nin, eylem planında organik pamuk üretiminin 250 bin tona çıkarılması, 1. ve 2. bölgelerde üretim yapan firmaların dönüşüm yatırımlarının yerinde teşvik kapsamına alınması önerisi dikkat çekiyor.

Yenilikçi Süreçleri Hızlandırmalıyız

TGSD Müşterek Başkanı Ramazan Kaya: Pandemi ile birlikte hazır giyim sektöründe iş yapma süreçleri yüzde 30 – 40 değişti. Küresel rekabette gücümüzü koruyabilmemiz için yeni dönemin temel dinamiklerini oluşturan dijitalleşme, sürdürülebilir ve yeşil üretimde çok hızlı mesafe kat etmeliyiz.
TGSD Müşterek Başkanı Sanem Dikmen: Hazır giyim sektörü Eylül ayında yüzde 81 ile pandemi öncesinin kapasite kullanım oranlarına yaklaştı. Siparişleri karşılayabilmemiz için hızla kapasite yaratmamız gerekiyor. Kısa dönemde ise kapasite ihtiyacına vardiya sistemine dönerek çözüm üretebiliriz. Ramazan Kaya, pandemi ile birlikte hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe iş yapma süreçlerinin yüzde 30 – 40 değiştiğini söyledi. Sektörde yeni dönemin temel dinamiklerini dijitalleşme, sürdürülebilir ve yeşil üretimin oluşturduğunu belirten Kaya, Türkiye’nin küresel rekabette gücünü koruyabilmesi için bu alanlarda çok hızlı mesafe kat edilmesi gerektiğini vurguladı. Kaya, şöyle devam etti:

Organik e-Sertifikalı Pamuk Üretimi 250 Bin Tona Çıkarılmalı

“TGSD olarak sektörün yeni döneme en iyi şekilde hazırlanabilmesi için 5 maddelik bir eylem planı hazırladık. Başarıya ulaşabilmemiz için kamu otoritesinin desteğinin hayati önem taşıdığı eylem planımızdaki başlıklar Sürdürülebilir enerjiye dönüşüm yatırımları teşvik kapsamına alınmalı; 1. ve 2. bölgelerdeki firmaların dönüşüm yatırımları yerinde teşviklerle desteklenmeli; Sektörün düşük faizli krediye erişimine imkân sağlanmalı, hammadde maliyetlerindeki artış nedeniyle ortaya çıkan finansman ihtiyacı için Eximbank devreye girmeli; İnsan kaynakları politikaları sektörün değişen ihtiyaçları doğrultusunda gözden geçirilmeli ve Organik ve sertifikalı pamuk üretimi 250 bin tona çıkarılmalı. ‘İzlenebilir’ pamuk ekim alanları hızla arttırılmalı şeklinde sıralanıyor.
Haber Merkezi - 2021-11-15