Bize Ulaşın

0 212 555 94 94
0 212 555 94 94

Hazır Giyim İmalatına Portekiz Modeli



Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği tarafından (TGSD) bu yıl 14’üncüsü ‘Hazır Giyim Yeniden Kodlanıyor sloganı ile düzenlenen İstanbul Hazır Giyim Konferansı’nda pandemi sonrası sektörün geleceği, Türkiye’yi bekleyen fırsatlar ve riskler mercek altına alındı. Hazır giyim yeniden kodlanmasını ele alan konferansın açılışında Fashion X başlıklı bir sunum yapan Genious Works Kurucusu, Thinkers 50 Global Direktörü Peter Fisk, Türkiye için Portekiz modelini önerdi. Pandemi ile birlikte dünyada baş döndürücü bir değişim yaşandığının altını çizen Fisk, bu değişim sürecinin çok önemli zorluklarla birlikte büyük fırsatları da beraberinde getirdiğini söyledi. Fisk, sözlerini şöyle sürdürdü:

Rekabet Açısından Tamamen Yeni Bir Çağ Yaşıyoruz

“Hazır giyim ve tekstil sektörleri için yeni teknolojiler, yeni pazar yerleri, dijital satış gibi imkanlar var. Tam bir geçiş noktasındayız. Rekabet açısından da tamamen yeni bir çağ yaşıyoruz. Önümüzdeki 10 yılda değişimi daha çarpıcı şekilde göreceğiz. Peki Türkiye bu değişim sürecinde ne yapabilir? Ülke ekonomisi için en önemli istihdam kaynaklarından biri olan hazır giyim ve tekstil sektörleri yeni bu süreci nasıl fırsata çevirebilir? Portekiz Türkiye için rol model olabilir. Portekizli üreticiler ‘Daha az daha fazladır’ ilkesinden hareketle kendilerini yeniden yarattılar. Eski pozisyonlarda değişiklik yaptılar, daha iyi yönettiler, kümelendiler bir araya geldiler. Böylelikle mükemmeliyet merkezi olmaya başladılar. Fiyat rekabetine girmektense kaliteyi ön plana aldılar. Modern teknolojiyi kullandılar. Robotları ve diğer teknolojileri geleneksel fabrikalara bile entegre ettiler. Türkiye’deki hazır giyim sektörüne de tavsiyem budur.”

Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Farklı Sorumlulukları Var 

Konferansta ‘Cesur Dünya’ başlıklı oturumu yöneten Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz ise insanlık için çevrenin korunmasının hayati önemde olduğunu söyledi. Bu konuda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere farklı sorumluluklar düştüğünü belirten Yavuz, “Fakat bu işin bir de ekonomik boyutu var. Dolayısı ile konunun çok yönlü ele alınıp tartışılması ve en adil paylaşımın olması için çaba göstermek gerekiyor” diye konuştu.

Sürdürülebilirlik Konusunda Farkındalığın Arttırılması Gerekiyor

Mavi Sürdürülebilirlik Danışmanı ve Yaşam Döngüsü Değerlendirme Uzmanı Beysin Tekinel ise şöyle konuştu: “Son dönemde sürdürülebilir ürünlere tüketicilerin ilgisi arttı. Bilinçli tüketici geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen giysi istiyor. Ancak bu tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarının tamamen değiştiği anlamına gelmiyor. Bir ürünü satın almak için birinci gerekçe sürdürülebilir malzemelerden üretilmiş olması değil. Moda, yaşam tarzı, fiyat gibi kriterler hâlâ daha önde geliyor. Bazı müşteriler geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilen ürünün ikinci kalite veya hijyenik olmadığını düşünüyor. Bence markalar STK’lar ve devlet kurumları sürdürülebilir moda hakkında farkındalığı arttırmalılar.”
Haber Merkezi - 2023-08-10


Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /var/www/vhosts/aksesuarportali.com/httpdocs/alt.php on line 67