Bize Ulaşın

0 212 555 94 94
0 212 555 94 94

Tekstilde Yeni Gümrük Sistemi Tedirginliği

Kasım ayında Resmi Gazete’de yayımlanan ve 31 Aralık itibari ile tekstil, konfeksiyon ve deri ürünlerinde uygulanmaya başlanacak olan Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS), hem ithalatçı hem de ihracatçılarda sistem ile ilgili bir tedirginlik oluşturdu. Sistemin uygulanmasına sayılı günler kalmasına rağmen henüz sistem ile ilgili usul ve esasların belirlenmemesi sektörlerde tedirginliğe yol açarken sistemin ayrıca gümrüklerde kargaşaya yol açmasının yanı sıra emek, zaman ve ek maliyetleri beraberinde getireceği dile getiriliyor. Bu nedenle Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), Tescilli Markalar Derneği (TMD) ve Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) ilgili bakanlığa uygulamanın iptali için yazı göndermeye hazırlanıyor. Öte yandan sistemi yürütecek olan denetmen sayısının ise yalnızca 25 civarı olduğu belirtilerek denetmenlerin başka görevleri de olduğu ve bu çapta bir sisteme yetişmelerinin mümkün olmadığı belirtiliyor.

TAREKS Zaman Kaybı Oluşturabilir

DIŞYÖNDER tarafından DIŞYÖNDER Başkanı ve Mentor Grup Ortağı Dr. Hakan Çınar modaretörlüğünde gerçekleştirilen online konferansta sistem ile ilgili bilgi veren PwC Dolaylı Vergi Hizmetleri Kıdemli Danışman Kaan Köktürk, ithal ürünlerin kanserojen madde açısından belirlenen limitlerin yönelik ithalat sonrası denetime tabi tutulduğunu hatırlattı. Mevcutta 2009’dan bu yana İHKİB iştiraki EKOTEKS Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri katkısı ile yürütülen sürecin artık TAREKS sistemi ile gerçekleştirileceğini belirten Köktürk, “Mevcut sistemde ürünün gümrük beyannamesi tescil ediliyor, vergiler ödeniyor. Sonra bir uyarı gidiyor. Yani önceden, denetim yapılmadan ürünlerin ithaline izin veriliyor. Yeni gelecek olan TAREKS sisteminde ise denetimler gümrük beyannamesinin tescili öncesinde yapılıyor. Yani ürünün güvenli olduğu belgelendikten sonra ithaline izin veriliyor” diye konuştu.

11 Yılda Bin 700 Zararlı Ürünün Piyasaya Girişini Önledik

İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe de TAREKS kapsamına alınan Riske Dayalı Denetim Sistemi’nde (RDDS) İHKİB iştiraki EKOTEKS’in de yer aldığını hatırlattı. 2009’da kotaların kaldırılması sonrası özellikle Çin gibi ülkelerden gelen sağlıksız ürünlerin insan sağlığını tehlikeye sokmaması için oluşturulan RDDS’ye sektör olarak büyük destek verdiklerini söyleyen Gültepe, “11 senedir oturmuş bir sistemden bahsediyoruz. 2009’dan bu yana 3.5 milyonun üzerinde beyannameden 160 bine yakını riske düştü ve numune inceleme sonucunda bin 700 civarında ürünün piyasaya girişini engelledik. Bu büyüklükte sistemi herhangi bir aksamaya yer vermeksizin yürütmek çok önemli ve İHKİB olarak bu sınavda başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. 2009’da böyle bir gereksinim vardı görüştük, istişare ettik, sistemi kurduk ve çalıştırdık. Şimdi bu kararı aslında biz de bir tebliğ ile birlikte öğrendik. Sektör başkanı, TİM’de başkan vekili ve Sakarya Birinci Organize Başkanı olarak böyle bir çalışma yapıldığı zaman istişare yapılması gerektiğini düşünüyorum.”
Haber Merkezi - 2023-08-10