| 0 212 555 94 94

Bize Ulaşın

0 212 555 94 94
0 212 555 94 94

Etikette Daima İyi Daima Yeni Projeler

Dokuma etiket alanındaki üretimiyle sektörde farklı çalışmalara imza atan Işık Etiket, bu yıla “Daima İyi, Daima Yeni” Projeleriyle giriş yaptı. İnosuit İnovasyon Projesi kapsamımda aldığı mentörlük eğitimiyle inovasyon alanında önemli adımlar atan firma, pandemiye rağmen, geçen yıl ihracat yaptığı ülke sayısını 24’ten 35’e çıkarmış durumda. Benzer çalışmalarda dünyadaki sürdürülebilirliğe katkıda bulunmaya devam edeceklerini ifade eden Işık Etiket’in kurucusu Erdinç Çekliç ile 2020 yılındaki faaliyetleri ve yeni yıldaki hedeflerine ilişkin bir sohbet gerçekleştirdik:

 Pandemi ile geçen zor bir yılı geride bıraktık. Işık Etiket olarak geçen seneden bu yıla ne tür yenilikler gerçekleştirdiniz?

 Bildiğiniz gibi geçen sene 24 ülkeye ihracat yapıyorduk pandemi olmasına rağmen ihracat yaptığımız ülke sayısını 35’e çıkarabildik. Ve bu bizim için bir başarıydı. Bu bakımdan şanslı olduğumuzu düşünüyoruz. Bunun yanı sıra 1,5-2 yıla yakın bir süredir kurumsallık hizmeti almaktayız. Kurumsallaşma sürecini tamamlamak Işık Etiket için önemli bir hedef. Bu hedefe ulaşabilmek için de ciddi adımlar attığımızı düşünüyoruz. Kendi adıma şunu söylemeliyim ki, şirketin kurucusu olarak bu kadar çaba harcanması gereken uzun bir süreç olduğunun farkında değildim. Fakat işin içine girdikten sonra bu sürecin ne kadar yoğun ve gerekli olduğunu gördüm. Bu konuda da düzgün adımlarla ve bütün çalışma arkadaşlarımızla birlikte ilerleyebiliyor olmaktan mutluluk duyuyorum. Bunun dışında bir yıldır İNOSUİT İnovasyon projesinde yer alıyoruz ve çalıştığımız mentorümüz Prof. Ali Ekber Akgün ile inovasyon çalışmalarımıza devam ediyor.

Kurumsallıkla ilgili ne gibi çalışmalar yaptınız?

Kurumsallık süreci içerisinde departmanlara ayrıldık ve her bir departman için ayrı ayrı görev tanımları oluşturduk. İlgili departmanda görev alan çalışma arkadaşlarımıza görev tanımlarını bildirdik. 2020 yılının son iki ayında görev tanımlarını benimsediğimizi ve çalışma hayatımıza adapte etmeye başladık. Şu anda herkes kendi görevlerini bilerek çalışmasına devam ediyor. Bu da bizim için yeni bir vizyon oluşturdu. 2021’de kendi bakış açımızı “Daima İyi, Daima Yeni” olarak revize ettik. Zaten kuruluşumuzdan bu yana sektörün ihtiyaçlarını değil, sektörümüzün farkında bile olmadığı ihtiyaçları belirleyerek bu ihtiyaçlara çözüm bulmak için çalışmalar yapmıştık. Bunu da “daima iyi, daima yeni” sloganıyla birleştirerek kendimize yeni bir hedef oluşturduk ve var olan hedefimizi somutlaştırdık.

Sizce kurumsallaşmayla inovasyon birbiriyle bağlantılı, birbirini destekleyen projeler mi, yoksa birbiriyle tamamen farklı iki kavram mı? Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Farkında olmadan aslında zor olan iki kavrama aynı anda dahil olduk. Fakat bu iki kavram da birbirini tamamlayan, birbirini pekiştiren konular. Hem kurumsallaşma hem de inovasyon çalışmamız bizi gerçekten hedeflerimize, aslında benim yıllar öncesinde düşünerek farkında olmadan hedeflediğim konulara nasıl bir bilinçle yaklaşmam gerektiğini gösteren iki önemli kavram ve bu kavramları harmanlayan projeler oldu benim için. Ben de neyi nasıl istemem gerektiğini öğrenmiş oldum. Bu iki proje Işık Etiket’in daha ileriye daha emin adımlarla nasıl yürümemiz gerektiğini bize gösteriyor. Nitekim bu projelerle birlikte yeni çalışma arkadaşları ihtiyacımız da oldu. Bu ihtiyacımızı genç nesilden temin etmek istedik ve İşkur’un sunmuş olduğu hem gençlerimize iş alanları yaratmak için, hem de şirketlerin personel ihtiyaçlarını giderebilmek açısından İşbaşı Eğitim Programı’na başvurmuştuk. Fakat projenin uygulama kısmında iki tarafa da daha fazla sorumluluk yüklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Şöyle ki; bu program 6 ay sürüyor ve bu 6 ay sonunda personel SGK’lı olarak şirkette çalışmaya başladıysa en az 1 sene şirketten ayrılamama kuralı getirilmesi lazım. Çünkü sektöre eleman kazandırmak isterken rekabetten dolayı elemanlarımızı kaybediyoruz. Bunun gibi nüanslarla projenin daha iyi olabileceğine inanıyorum.

Tüm bu yenilikler dışında farklı çalışmalarınız da bulunuyor mu?

Mentorümüz ve danışmanımızla birlikte sürdürülebilirlik konusunda çalışmaya başladık. Hem ekonomimizi canlandırmak için, hem de var olduğumuz dünyamızın devamlılığını sağlamak ve ona zarar vermemek açısından sürdürülebilir projelerin önemini kavradık. Bu alanda da yaptığımız yenilikler var. Bu yenilikleri sıfır atık projesi olarak adlandırabiliriz. Bunun dışında 2020’nin son ayında sizin derginizde de başlattığımız #MARKANIKORU ile bir yıl sürecek bir farkındalık projesi oluşturduk. Ve bu projeye “Ezber bozmak ister misiniz?” sorusuyla geçen ayın çalışmasında devam ettirdik. Projenin tüm medya planlamasını gerçekleştirdik ve nasıl ilerlememiz gerektiğini, markaların kendi markalarını nasıl koruması gerektiğiyle ilgili küçük tüyolar vererek bu süreci tamamlamayı düşünüyoruz. Sürdürülebilirlikle ilişkili olan bu proje bizim 2021 yılına ait sosyal sorumluluk projemizdir. Bunun detaylarını zaten önümüzdeki aylarda dergide de göreceksiniz. Görüyoruz ki ürettiğiniz etiketlerin çok fazla özelliği var. Sizin için en önemlisi nedir? Tenimizin etiket sorunu aslında markanın sorunu. Biz Işık Etiket olarak teni rahatsız etmeyen yani sökülme ihtiyacı olmayan etiketlerimizi markalara sunuyoruz. Sorunlu değil sorumlu etiketçi olduğumuzu söylüyoruz. Dünyada insanların giydiği çoğu tişört, triko, bluz, etek vs. kıyafetlerin iç etiketlerini söküyorlar ve bundan dolayı bazen kıyafetleri de zarar görüyor. Biz, etiketlerimizle sorunsuz ürünün parçası olmaktan sorumluyuz. Şöyle düşünün; dünyada tenimizin rahatsız olduğu için sökülüp atılan etiketler tek bir yerde toplansa Himalaya Dağları kadar büyüklükte çöp yığını olurdu. Dünyanın bu ağırlığını yok etmek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak bizim sorumluluğumuz.
Haber Merkezi - 2021-03-30