| 0 212 555 94 94

Bize Ulaşın

0 212 555 94 94
0 212 555 94 94

Yerli Yan Sanayiye Pozitif Ayrımcılık Yapılmalı


İTKİB’in yayın organı Hedef Dergisi Yayın Kurulu tarafından sektörel derneklerin yaşadığı sorunları paylaşmak ve çözüm yolları hakkında istişarelerde bulunmak için düzenlenen Sektörel Buluşmalar toplantılarının beşincisi, Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği’nin (KYSD) katılımıyla gerçekleştirildi. Dernek Başkanı Murat Özpehlivan; başta tela üreticileri olmak üzere konfeksiyon yan sanayisinde yerli üreticilerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Özpehlivan, yerli yan sanayiye sağlanacak pozitif ayrımcılığın hazır giyim ihracatına büyük katkısı olacağını vurguladı. 27 Temmuz tarihinde düzenlenen toplantıya Hedef Dergisi Yayın Kurulu Başkanı Hikmet Ünal, KYSD Başkanı Murat Özpehlivan, KYSD Başkan Yardımcısı Muharrem Özçelik ve İHKİB ile İTHİB Ar-Ge Şubesi temsilcileri katıldı.

TİM, İHKİB VE İTHİB Bizi Her Anlamda Destekliyor

KYSD olarak sosyal ve sektörel eğitim faaliyetleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Dernek Başkanı Murat Özpehlivan; “İHKİB ile gerçekleştirdiğimiz Aksesuar Satın Alma Geliştirme Sertifika Programı çok başarılı geçti. Sektörümüzün muhatap olduğu yapılar genellikle firmaların satın alma ekipleri oluyor. Bu alanda yaşanılan sorunları gidermek adına gerçekleştirdiğimiz bu sertifika programında 200’ü aşkın sektör temsilcimiz eğitim aldı. Oldukça efektif ve faydalı olan programın bu yıl da devam etmesini umuyoruz. Pandemiye rağmen yedincisini gerçekleştirmeyi planladığımız, sektörün zor dönemlerde dahi vitrini olan bir fuarımız var. Fuarımızda sektörün bir araya gelmesi, iş birliği halinde kendini tanıtması, Uzun yıllardır çevreci üretim gerçekleştiren üyelerimiz; global markalar tarafından denetlenmiş ve onaylanmış firmalardan oluşuyor. Dernek olarak 26’ncı senemizde, 100’ün üzerinde hem ülkemizde hem dünyada seçkin kabul edilen sanayici üyemiz bulunuyor. Dünyanın birçok sektöründeki fuarlara özel olarak davet edilen firmalarımız, derneğimiz çatısı altında buluşuyor” şeklinde konuştu. trend alanlarıyla sektörün geldiği noktanın ortaya konulması bizler açısından önemli. Fuarımızı yaparken akademi-sanayi iş birliği adına altı yıldır Okan Üniversite ile iş birliği yapıyoruz. Öğrenciler, sadece aksesuarlarla hazır giyim tasarımları oluşturarak sektörümüzün marka değerini yükseltiyor. Sektörümüzün 2030 vizyonunu ortaya koyduk. TİM, İHKİB ve İTHİB, bizi her anlamda destekliyor. Bu durum bizi daha iyi projeler yapma noktasına getiriyor. Belirli periyodlarda yayınladığımız bir dergimiz bulunuyor. İzmir’de bir fuara partnerlik yapıyor, birçok sektörün küresel fuarında da derneğimizle birlikte hareket ediyoruz. Üyelerimizin yurt dışına açılmalarına katkı sağlıyoruz.

Giyim Üreticileri Yerli Yan Sanayiye Pozitif Ayrımcılık Sağlamalı



Sektörün pandemi döneminde yaşadığı sorunlara da dikkat çeken Özpehlivan, bu noktada gerekli kurumlarla iletişim halinde olduklarının altını çizdi. Özpehlivan, sözlerine şöyle devam etti; “Derneğimiz, sektörün sesi oluyor. Belirli dönemlerde anketler yaparak sektörün güncel ve ekonomik durumunu da ölçüyoruz. Bunu üyelerimizle ve kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bu da sektörün kendini ölçmesi adına katkı sağlıyor. Dünyanın birçok yerinde zor bulanabilen ürünlerin, sektörümüz vasıtasıyla Türkiye’de çok hızlı tedarik edilebilmesi yerli alıcılara da avantaj sağlıyor. Sektör olarak rekabete açığız. Ancak ülkemizde, sanayide milliyetçilik eksikliği olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de üretilen yan sanayi ürünlerinin daha fazla tercih edilmesi gerekiyor. Özellikle tela alanında bir elin parmakları kadar üretici kaldı ve üreticilerimiz ciddi anlamda zorluk çekiyor. Bu firmalar olmazsa ithal ürünler, bu fiyatlara satılmayacak. Hazır giyim üreticilerinden beklentilerimiz, yerli yan sanayiye pozitif ayrımcılık sağlamaları. Sektörümüzün varlığını sürdürmesi, onlara sipariş ve hız noktasında değer katıyor. İthalat önemli bir sorun. Maalesef ilave vergiler de çözüm sağlamıyor. Yerli üreticilerimizin kalitesi belli olmayan ürünler yerine, Türkiye’de üretilen ürünleri tercih etmesi ülkemize katma değer oluşturacaktır. Bu konuda gerekli çalışmaları yaptık ancak sonuç alamamak bizleri üzüyor. Sektör olarak şu anda dünya ile rekabet edebilecek yapıdayız fakat bu tip sorunlar hem ülkemize ve hazır giyim sektörüne zarar verebiliyor. Sektör firmalarımız, yurt dışı talebinde oldukça aktifler. Dönemsel olarak ham madde fiyatlarındaki artış gibi unsurlar kontrol edilebilir olduğu sürece sektörümüz yoluna devam edecektir. Lojistik anlamda hava yolu maliyetleri konusunda sektörümüze destek sağlanabilir. Zorlu pandemi sürecinde yaşanan kapanmalar, sektörümüze de zarar verdi. Bu zararın sübvanse edilebilmesi anlamında finansal ve yapısal destek sağlanmasına ihtiyaç var.”
Haber Merkezi - 2021-09-09