| 0 212 555 94 94

Bize Ulaşın

0 212 555 94 94
0 212 555 94 94

Tekstil Kimyasallarında Optima Vizyonu

Tekstil yardımcı kimyasalları alanında tanınan üreticiler arasında yer alan Optima Kimyasal Maddeler San. Tic. A.Ş, Tekirdağ’daki tesisinde faaliyetlerini sürdürüyor. Tekstil terbiye başta olmak üzere; deri, inşaat, metal, kozmetik, gıda ve özel işlem kimyasalları konusunda üretim, hammadde, teknik destek ve danışmanlık hizmetlerinde vizyonuyla fark oluşturan firma, kendi ithalat ve ihracatıyla ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Önümüzdeki süreçte Ar-Ge, üretim ve ihracat alanlarında atılımlar hedeflediklerini belirten Optima Kimya’nın İhracat Müdürü İlker Yılmaz, firmanın sektördeki konumu, faaliyetleri ve hedeflerine yönelik sorularımızı söyle yanıtladı.

Optima Kimyevi Maddeler hakkında bilgi verir misiniz?

Optima Kimya, çok sayıda uygulama ve 20 yılı aşkın teknik bilgi birikimi ile geniş bir kimyasal portföyü sunan tekstil yardımcı kimyasalları üretiminde öncü firmadır. “Optimum Kimya” sloganımızın temel felsefesi, bizi tanımlayan ve dünyadaki başarımızı yönlendiren, yaşamımızın her bölümünde optimum olabilme prensibimize dayanır. Firmamız, 15.000 metrekarelik yeni Çorlu tesisinde üretim, araştırma ve lojistik faaliyetlerini sürdürmekte olup, yüksek teknolojili Ar-Ge laboratuarlarımızda üretimlerini sürekli olarak geliştirmektedir. Başarımız, müşteriler ve çalışanlar ile sorumlu, bütünleşik iletişim stratejileri ve dünyanın sınırlı kaynaklarının düşünceli kullanımı stratejilerine dayanmaktadır. Uzman kadromuzla tekstil sektöründe karşılaşılan sorunlara yenilikçi çözümler getiren şirketimiz, gelişen teknolojiye en hızlı adaptasyonu göstermektedir.

Optima Kimya olarak sadece iç pazara yönelik mi çalışıyorsunuz? Yoksa ihracat var mı? Varsa 2019'da üretiminizin ne kadarını ihraç ettiniz, 2020 hedefleriniz nelerdir? 

Hem iç piyasa satışlarımız hem de 15 ülkeye ihracatımız mevcuttur. 2019 yılında tüm üretimimizin yüzde 30’unu ihraç ettik. 2020 hedefimiz bu oranı yüzde 50’lere yükseltmek ve tam donanımlı ve son teknolojili bir AR-GE merkezine dönüşmektir.

Optima Kimya olarak Türk tekstil yardımcı kimyasalları sektörünün genel bir değerlendirmesini yapar mısınız?

Kimyasal imalat sektörü, bu yıl genel ekonomiden farklı bir performans sergiledi. Genel ekonomide ikinci çeyrek ile yavaşlama belirginleşse de kimya sektöründe üretim üçüncü çeyrek ortasına kadar gücünü korudu. Son çeyrekte daralma başlasa da genel imalat sanayinden daha iyi bir performans gerçekleşti. Kimyasal ürünlerin imalatı sektörü yüzde 5,9’luk bir büyüme gösterdi. 2019 Ocak verilerine göre genel imalat yıllık bazda yüzde 7,5 küçülürken, bu oran kimya sektöründe yüzde 4,2 seviyesinde kaldı.

Kimyasal sektörünün Türkiye ve dünyada yıllık ekonomik büyüklüğü ne kadar? Sektörün gelişmesi için alternatif olarak neler yapılabilir?

Sektörün büyüklüğü Türkiye’de yüzde 3,3 ve dünya genelinde yüzde 0,60 seviyelerindedir. Öncelikle tekstil kimyasal üretim sektörü hammadde’de ithalata bağımlı bir sektördür. İhracatta daha rekabetçi hale gelebilmemiz için öncelikli olarak hammadde konusuna yatırım yapılması gerekmektedir. Ülkemizdeki diğer imalat sanayi sektörlerinde olduğu gibi, üretimini büyük ölçüde ithal girdi kullanarak sürdürmektedir. Bu nedenle üretimin yükselmesiyle birlikte gerçekleşen ihracat artışlarına paralel olarak ithalat da artmaktadır. Sektörün dışa bağımlı yapısı, katma değeri yaratma kapasitesi yüksek alt sektörlere yatırım ve sektörün bütününde AR-GE faaliyetinin artırılması ve planlı bir yatırım hamlesiyle birlikte değiştirilebileceği açıktır. Sektörün yüksek katma değer üreten alt sektörlerinde geçmişte devlet yatırımlarının gördüğü işlev, bugün sektörün bütünü için gereklidir.

Firma olarak sektöre yönelik alternatif projeleriniz var mı?

Organik, insan ve çevre sağlığı/güvenliğine özen gösteren ve koruyan ve dahi nano-teknoloji ile üretilen özel tekstil kimyasalları üretimi için gerekli yatırımlar yapılmış ve AR-GE süreçleri devam etmektedir. Tam teşekküllü bir AR-GE merkezi haline gelmek en kısa vadede gerçekleştireceğimiz yatırımlarımızdan bir diğeridir.

Günümüz dünyasında bütün sektörlerde yapay zeka, dijital dönüşüm gibi Endüstri 4.0 süreçleri konuşuluyor. Sektör ve firmanız bu değişimin neresinde?

Üreticiler proses verimliliğini ve karlılığı iyileştirme konusunda gitgide artan bir baskı altındadır. Temel unsurlar, sıkı proses kontrolü ve daha etkili bakım işlemleridir. Çevrimiçi akıllı ölçüm sensörleri, terminaller, masaüstü teraziler ve yer tartım ekipmanları gibi cihazlardaki en yeni teknolojilerle ve dijitalleşerek, prosesimizden en iyi şekilde nasıl yararlanacağımızın eğitimleri ve yatırımları devam etmektedir.
Haber Merkezi - 2020-12-06