Bize Ulaşın

0 212 555 94 94
0 212 555 94 94

Sipariş Ertelemeye Kredi Talebi



Hazır giyim sektöründe yabancı firmalardan gelen erteleme ve iptal taleplerine yerli alıcılar da katıldı. Sektör temsilcileri, yurtiçinde faaliyet gösteren devlerin Nisan Ayı’ndan bu yana siparişlerini durdurduğunu, ötelediğini veya iptal ettiklerini bildirdi. Daha önce uluslararası alıcıların iptal ve ertelemeleri ile sık sık karşılaşan Türkiye hazır giyim sektörü, şimdi de yurtiçindeki alıcıların siparişlerini ertelemesi, ötelemesi ve hatta iptal etmesi nedeni ile zor günler geçiriyor. Nisan ayından bu yana tahsilatlarda sıkıntı yaşadıklarını dile getiren sektör temsilcileri, vadelerin 90 günlerden 180 güne çıktığını, hatta bu süreyi aşan vadelerin bile bulunduğunu belirtiyor. Bu durumun önemli bir stok maliyetine yol açtığını dile getiren üreticiler, orta ve uzun vadeli TL kredi talebinde bulunuyor.

Hazirandan Sonra Düzelme Beklentisi Var

Siparişlerdeki gerileme İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan PMI endeksinde de açıkça anlaşılıyor. Mart ayında 52.6 olan endeks Nisan ayında 11 ayın en düşük değerini almış, imalat sanayinin aldığı yeni siparişleri gösteren alt endeks de 50.2’den 47.4’e gerilemişti. TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, siparişlerdeki daralmanın sebebinin iç piyasada yaşanan düşük talepten kaynaklandığını belirterek haziran ayından önce düzelme beklemediğini anlattı.

Tahsilat ve Sermayede Sorunlar Yaşanıyor

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Müşterek Başkanı Ramazan Kaya, geçen sene pandemiden dolayı yurtdışı alıcıların siparişleri ile ilgili yaşadıkları sıkıntıların aynısının yurtiçi alıcılar tarafında yaşandığını doğruladı. Kaya, “Nisanın başından bu yana yurtiçindeki büyük alıcılar siparişleri dondurmaya ve ötelemeye gitti. Burada tahsilat sorunları ile de karşılaşıyoruz. Yani vadeler uzuyor. Alıcılar malı alıp satamayacakları için üreticiye ‘ben bu malı bu ay alamayacağım’ diye dönüş yapıyorlar. Bu hem stok maliyeti hem de tahsilat olmadığında sermaye ile ilgili sıkıntılara yol açıyor. Hazır giyim imalatçılarının, sermaye kaybını önlemek, stok maliyetlerini karşılamak ve nefes alabilmelerini sağlayabilmek için kısa vadeden çok orta ve uzun vadeli TL bazlı kredilere ihtiyacı var. Aynı şey işin kar ve zarar analizi yapılamadığı için ihracatçılar bazında da geçerli. Orada da orta ve uzun vadeli döviz kredisine de ihtiyaç var” diye konuştu.

Gelinlikler Bir Yıldır Depoda

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Başkanı Hayati Ertuğrul ise ilk dönemde uluslararası tarafında sipariş iptalleri olduğunu ve fiyatlar ile ilgili çok büyük baskılarla karşılaştıklarını hatırlattı. O dönem haziran ayı ile birlikte siparişlerin de normale döndüğünü ve işlerin ihracat tarafında düzeldiğini aktaran Ertuğrul, “Yurtiçi siparişlerde durum çok kötü. Örneğin İzmir, gelinliğin merkezi. Şu an gelinlikçiler, abiyeciler ve damatlık dikenler çok zor durumda. Düğünler yok, mezuniyet törenleri yok. Bu nedenle kimse bu ürünlere talep göstermiyor. 13-14 aydan beri gelinlikçiler çok zor durumda. 1 yıl önce alıcılara satılan siparişler hala depolarda bekliyor. Bunu toparlamak artık çok zor” diye konuştu.
Haber Merkezi - 2023-08-10


Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /var/www/vhosts/aksesuarportali.com/httpdocs/alt.php on line 67