| 0 212 555 94 94

Bize Ulaşın

0 212 555 94 94
0 212 555 94 94

Sentetik İplikte Vergi Kavgası


Tekstilde, üretici ile ihracatçıyı karşı karşıya getiren önemli bir tartışma başladı. Sentetik-suni filament ürüne getirilen ilave gümrük vergisi, sektörün 2021'deki önemli gündem maddelerinden olacak. Örme sanayicileri, yüksek fiyatlı ürünle karşı karşıya kaldıklarını belirtirken, ihracatçı ise yerli üretimin teşviki noktasında vergileri savunuyor. Pandemi tekstil ürünlerinde alışkanlıkları ve kullanım önceliklerini değiştirdi. Evde yaşamın hızla yükseldiği salgın döneminde rahat, sportif ev kıyafetlerine olan ilgi doruğa çıktı. Son bir yılın en çok talebi artan hazır giyim ürünleri arasında ilk sıralarda yer aldı. Bu açıdan söz konusu alana önemli makine yatırımları yapıldığını söyleyebiliriz. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birlikleri (İTHİB) verilerine göre iplik ihracatı 2020 yılı Ocak–Aralık döneminde bir önceki yıla göre yüzde 12 azalarak yaklaşık 1,6 milyar dolar değerinde gerçekleşti.

ÖRSAD: Polyester İplik Bulamıyoruz

Örme Sanayicileri Derneği (ÖRSAD) Başkanı Fikri Kurt, koruma tedbirlerine dikkat çekti. Uygulamanın çok da sağlıklı netice vermediğine dikkat çeken Kurt, “Bizler ithal ettiğimiz ürünleri daha katma değerli hale getirerek ihraç eder konumda bulunuyoruz. 1,30 dolara aldığımız ürünü 10 dolara satıyoruz ama şu an ürün bulmakta zorlanıyoruz. Polyester ipliklere gelen antidamping vergileri nedeni ile termin sürelerimiz 45 gün -3 aya çıktı. Polyester iplik almakta zorlanan bir sanayi var. Bu konuda yapılan uygulamalar çok verimli değil. Bir iki tane fabrikayı koruyacağız diye arz-talep dengesini baltalamamak lazım” dedi. Dünya ülkelerindeki uygulamalara dikkat çeken Kurt, eğer içerdeki sanayiciye yeterli derecede üretim yoksa ihracat yerine daha katma değerli ürün ürün üreten sanayicilere verilmesi gerektiğini vurguladı.

Bin 200 Adet Makine Siparişi Verildi

Fikri Kurt, bu ürünlerde polyester iplik kullanımının oldukça yoğun olduğunu belirterek , “Bilindiği üzere pandemi döneminde talep, rahat ev kıyafetlerine kaydı. Bizler sanayiciler olarak geride bıraktığımız yıl bin 200 adet örme makinesi sipariş verildi. Türkiye’ye girişi olacak bunlar. Pandemi nedeni ile ek bir iş dalı oluştu. Türkiye’ye sipariş kayması da oluştu. Yatırımların bu yıl da devam etmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

İTHİB: Üreticiyi korumamız gerekiyor 

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, iplikte Türkiye’nin çok önemli bir üretici olduğunu ve AB’de ikinci sırada yer aldığına dikkat çekti. Öksüz, “Türkiye’nin tekstil ve konfeksiyon ihracatının alt yapısında iplik çok önemli. İpliğin yarattığı ciro çok daha yüksek. 18 milyar dolarlık hazır giyim ihracatının arkasında iplik sektörünün gücü yatıyor. Ancak iplik üreticileri zaman zaman ciddi sıkıntılar yaşıyor. Özellikle dampingli ürünler çok fazla geliyor. Özbekistan ve Hindistan gibi ülkelerden ithalat çok hızlı artıyor. Özbekistan artık pamuk değil iplik satıyor. 2-3 sene sonra kumaş satacak ve Türkiye’nin ciddi bir rakibi haline gelecek. Bunlara karşı üreticileri korumamız lazım” dedi.

Haber Merkezi - 2021-04-07