Bize Ulaşın

0 212 555 94 94
0 212 555 94 94

Sektörde Üç Büyük Sorun Tedirginliği



Hazır giyim üreticileri bu yılın ilk çeyreğinde bir yandan ihracat rekoru kırarken bir yandan da üç büyük sorunun tedirginliğini yaşıyor. Bir yandan hammadde maliyetlerindeki artış, bir yandan kurdaki sert dalgalanmalar, diğer yandan ise Avrupa’daki kapanmaların uzaması nedeniyle siparişlerin azalması, ihracatı tehdit ediyor.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe sektör için ‘üçlü kıskaç’ olarak adlandırdığı sorunlar listesinin ilk sırasına hammadde maliyetlerindeki artışı koyuyor. İkinci sırada, kurlarda kısa dönemde yaşanan sert dalgalanmaları sayıyor. Üçüncü sırada ise Avrupa’da salgın önlemleri çerçevesinde kapanmaların uzamasının sektöre yansımaları var.

Pamukta Küresel Bir Sıkıntı Yaşanıyor

Hammadde sorununun Türkiye’ye özel bir durum olmadığını, pamukta küresel ölçekte bir tedarik sıkıntısı yaşandığını belirten Gültepe, “Sorunun temelinde Çin’in Sincan Bölgesi’nde üretilen pamuğa ABD tarafından ambargo uygulanması yatıyor. Çin toplam pamuk üretiminin yüzde 80’ini Sincan Bölgesi’nden elde ediyor. Doğal olarak, ambargo nedeniyle dünyada bir arz-talep dengesizliği ile karşı karşıyayız. Pamuk elyafında arz daralınca diğer sentetik elyaf ve ipliklere de ilgi arttı. Dolayısıyla arz daralmasına bağlı olarak pamuk elyafı ve ipliğindeki fiyat artışı sentetik elyaf ve ipliğe de yansıdı” dedi.

Giyimde Yüz Otuz Zam Kapıda

Öte yandan sektör temsilcileri döviz ve hammadde fiyatlarındaki artış nedeniyle giyim ürünlerinde yüzde 30’a varan zam yaşanacağını ifade etmeye başladılar. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre üretici enflasyonu (ÜFE) mart ayında yüzde 4,13’lük artışla yüzde 31,20’ye çıktı. Üretici enflasyonundaki artışın önümüzdeki günlerde fiyatlara yansıması bekleniyor. TOBB Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, hammadde fiyatlarında döviz bazlı fiyat artışının enflasyonu etkilediğini ve enflasyondaki artışın hazır giyimde tam olarak yansıtılmadığını söyledi. Fayat, “Hazır giyimde sonbaharda fiyatlarda yüzde 20-30’u aşan oranda artış yaşamak zorundayız” dedi. Pandemi ve döviz kurlarındaki artış nedeniyle sektöre sağlanan desteğin yetersiz olduğunu vurgulayan Fayat, önümüzdeki dönemde birçok markanın kapandığını görebileceğimizi de ifade etti. Fayat, sektör için sağlanan desteklerin yılsonuna kadar sürdürülmesi çağrısında da bulundu.
Haber Merkezi - 2021-04-26


Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /var/www/vhosts/aksesuarportali.com/httpdocs/alt.php on line 67