Bize Ulaşın

0 212 555 94 94
0 212 555 94 94

Koruyucu Tekstil Ürünlerine Talep Artıyor

Pandeminin hayatımıza girmesiyle birlikte her sektörde büyük bir dönüşüm yaşanmaya başlandı. Bu süreçte öne çıkan alanlardan biri de tekstil oldu. Halihazırda tekstil ve hazır giyimde 26 milyar dolarlık ihracatı ile dünyanın en büyük yedinci ve Avrupa Birliği’nin ise en büyük tedarikçisi konumunda olan Türkiye’de şu sıralar Ar-Ge çalışmaları hızlandı. Geçtiğimiz yıl 160’dan fazla ülkeye 1,2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı Pınar Taşdelen Engin, alanda faaliyet gösteren firmaların sürece çok kısa sürede adapte olduğunu anlattı. Koruyucu ve yüksek teknolojili tekstil ürünlerine artan talep iştah kabartıyor. Türkiye’nin bu konuda avantajlı olduğunu belirten UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Firmalarımız sürdürülebilir tekstile ağırlık verdiği takdirde pazarda rahatlıkla yer bulacaklardır” diyor. 

Fonksiyonel Maskelere Geçiş Süreci Katma Değeri Arttırdı

Bu dönemde yaratıcı tasarımların devreye girdiğini, bakteri tutmayan, farklı özellikler taşıyan fonksiyonel ürünlerin piyasaya çıktığını belirten Engin, “Kullan at maskelere alternatif olarak antibakteriyel özellikli, yıkanabilen, tasarımı hatta modası olan fonksiyonel maskelere geçiş katma değeri artırdı. Önemli miktarda ihracat yapılmaya başlandı” dedi. Pandeminin daha uzun bir süre dünya gündeminde kalacağını düşündüklerini ifade eden Engin, salgının önemli bir ihracat potansiyeli oluşturacağını aktardı. 

Öncelik Virüsten Korunma Oldu

Normalleşme ile birlikte geleneksel tekstil ürünleri yerine koruyucu özellikli tekstil ürünlerine olan talebin artacağına vurgu yapan Engin, “Modanın yanı sıra o ürünlerin antibakteriyel özellik taşıması ve fonksiyonel olmasını da eklemek gerekir. Türkiye bu konuda bir hayli avantajlı durumda. Firmalarımız kullan at tarzı ürünler yerine sürdürülebilir tekstile ağırlık verdiği takdirde pazarda rahatlıkla yer bulacaklardır” diye konuştu. Son yıllarda Türkiye’nin teknik tekstil konusunda önemli aşama gösterdiğini söyleyen Engin, şu bilgileri paylaştı: “Sadece tekstil sektöründe 70’e yakın Ar-Ge merkezi faaliyet gösterirken, kendi Ar-Ge birimlerini oluşturan firmalarımız da mevcut. Tekstil ürünleri ihracatımızın yüzde 20’sini ise teknik tekstiller oluşturuyor.” Pandemi ile birlikte Ar-Ge merkezlerinde çalışmalarını hızlandığını aktaran Engin, firmaların önceliği virüsten korunma ve halk sağlığı konusundaki tekstil çözümlerine ayırdığına işaret ederek, “Firmalarımız bilinen bakteri, mantar ve virüslere karşı etkili, üstün yıkama dayanımına sahip antimikrobiyal /antiviral iplik, kumaş ve koruyucu ekipman üretimi gerçekleştiriyor” değerlendirmesinde bulundu.
Haber Merkezi - 2020-12-12


Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /var/www/vhosts/aksesuarportali.com/httpdocs/alt.php on line 67