Bize Ulaşın

0 212 555 94 94
0 212 555 94 94

İhracatçılar Rekorlar İçin Destek Bekliyor

Pandemi dönemi, ekonominin tüm segmentlerini etkilediği gibi hazır giyim sektörü üzerinde de olumsuz etki yarattı. Son iki aydır giyim ihracatında toparlanma yaşayan sektör temsilcileri pandemi sonrası ihracat rekorlarına imza atabilmek için bir takım destekler bekliyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, sektörün ihracatının 1 Ocak-28 Temmuz 2020'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,5 ekside olduğunu belirterek, rekabet gücünü olumsuz etkileyecek ilave vergilerin kaldırılması, kamu alacakları ile kredi taahhütlerinin 1 yıl ötelenmesi konusunda destek beklediklerini söyledi.

Desteklerle İhracatımızı İkiye Katlayabiliriz

Sektörün Haziran’dan itibaren yönünü yeniden yukarı çevirdiğini belirten Mustafa Gültepe, salgın sonrası küresel markaların beklentilerinin Türkiye'nin rekabet gücünü artırdığını ancak risklerin olduğunun da unutulmaması gerektiğini vurguladı. AB'nin Vietnam ile imzaladığı serbest ticaret anlaşmasının (STA) sektör adına ciddi bir risk unsuru barındırdığına işaret eden Gültepe, "Türkiye'nin de AB ile Gümrük Birliği'ni hızla güncellemesi gerekiyor. AB'den ayrılan İngiltere ile STA imzalamalıyız. Bu konudaki çalışmaların olumlu gittiğini biliyoruz. ABD ile de özel bir anlaşma imzalanması halinde sektörün ihracatına çok ciddi katkı yapacağına inanıyorum." dedi. Gültepe, salgın sonrasının parametreleri ve küresel tedarik zincirinin yeniden yapılanmasının Türkiye'nin küresel rekabetteki şansını arttırdığını vurguladı. Çin'in hazır giyimde açık ara birinci küresel oyuncu olduğuna işaret eden Gültepe, "Yıllık 170 milyar doların üzerinde hazır giyim ihracatı bulunan Çin'e bugünden yarına alternatif olacağımızı söylemek çok iddialı olur. Devletimizin de desteğiyle Çin'in pastasından pay alabilir, 2019'da 17,7 milyar dolar olan ihracatımızı birkaç yılda 2 katına çıkarabiliriz." diye konuştu.

Firmalarımız İçin Finansman Hayati Önem Kazanıyor

Sektörde yaşanan sorunlara değinen Gültepe, çözüm önerilerinde bulundu. Yurt dışından tedarik edilen fermuar, düğme ve çıtçıt gibi aksesuar ürünlerinin ithalatına eylüle kadar geçerli olmak üzere ilave gümrük vergisi getirildiğini anımsatan Gültepe, şunları kaydetti: "Kumaş ve iplikte de gümrük vergisi yükseltildi. Biz rekabet gücümüzü olumsuz etkileyecek ilave vergilerin kaldırılmasını, daha önce uygulanan oranların da sektörün elini güçlendirecek şekilde gözden geçirilmesini bekliyoruz. Unutulmamalı ki bu zorlu süreçte firmalarımız için finansman hayati önem kazanıyor. Biz SGK primi ve vergi ödemeleri gibi kamu alacakları ile kredi taahhütlerinin 1 yıl ötelenmesini sektör adına en ideal çözüm olarak görüyoruz. Beklentimizi tam olarak karşılamamakla birlikte kredi ödemelerinin 3 ay ötelenmesini olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca kısa çalışma ödeneğinden çıkan firmaların sigortalı ve işveren paylarının 3 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanmasını öngören düzenlemeyi de sektöre destek adına çok önemsiyor ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz."
Haber Merkezi - 2020-11-07


Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /var/www/vhosts/aksesuarportali.com/httpdocs/alt.php on line 67