Bize Ulaşın

0 212 555 94 94
0 212 555 94 94

Hammadde Krizi Avrupada Pazar Kaybettirdi


Tekstil sektöründe son aylarda hammadde kaynaklı yaşanan kriz duruldu ve 3 aya kadar çıkan termin süreleri de normale döndü. Ancak yaşanan sürecin hazır giyim sektörüne önemli pazarlarda ihracat kaybı olarak yansıdığını belirten sektör temsilcileri, AB gibi güçlü olduğumuz bölgelere pazar payının rakip ülkelere kaptırıldığını vurguladı.
Söz konusu gelişmeler İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) rakamlarına da yansıdı. Birlik tarafından her ay Eurostat verileri dikkate alınarak yayınlanan “Avrupa Birliği Hazır Giyim ve Tekstil Pazarında Türkiye’nin Yeri Raporu’nun Şubat ayı sonuçlarına göre Türkiye’nin AB ülkelerine hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı 2021’in ilk 2 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 oranında düşerek 1,7 milyar Euro’ya gerilerken aynı dönemde Çin’in ise bölgeye ihracatı yüzde 10 artarak 4,9 milyar Euro’ya çıktı.

Avrupa Müşterisini Memnun Edemedik

Örme Sanayicileri Derneği (ÖRSAD) Başkanı Fikri Kurt, bu dönemde artan hammadde fiyatları nedeni ile ana pazarlarda trenin kaçırıldığını vurguladı. Kurt, “AB müşterisini üzdük, gücendirdik. Geçen senenin siparişlerini bile zor yakaladık. Piyasalar zayıf. Hammadde fiyatlarındaki artış da geri dönmedi. Özellikle pamukta fiyat artışı durdu ama geri çekilme yaşanmadı. Şu an ne aşağı iniyor ne de yukarı çıkıyor. Ama piyasada bir dengesizlik var ve bu sene istediğimiz randımanda gitmiyor” ifadelerini kullandı.

Fiyatlar Normal Seviyelere Geldi

Oysa salgın etkisi ile değişen tedarik zincirinde Türkiye’nin avantajlı konuma geldiği ve hedef pazarlarda çok daha iyi sonuçlar alınması bekleniyordu. Ancak yaşanan hammadde sorunu söz konusu beklentiyi de etkiledi. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, geçmiş dönemde tedarik sürecine ilişkin sektörün hammaddesi konumundaki elyaf fiyatlarındaki artışın tüm sektörü̈ etkilediğini anlattı. En önemli hammadde konumunda olan ve “beyaz altın” olarak nitelendirilen pamuk fiyatlarının son bir yılda yüzde 80’e varan oranlarda arttığını anlatan Öksüz, “2020 yılı Mayıs ayında pamuğun kilogram fiyatı 10 TL iken, 2021 yılı Mayıs ayında 18 lira seviyelerinde olduğunu gözlemliyoruz. Tüm sektörlerin hammaddesinde yaşanan fiyat artışı gibi tekstil sektörümüzün de ana hammaddesi pamuğa ve üretim maliyetlerine yansıyan fiyat artışları, pamuk ipliği sektörümüzün fiyatlarını bir miktar etkiledi. Ancak son dönemde fiyatların normal seviyelere geldiğini gözlemliyoruz” açıklamasında bulundu.
Haber Merkezi - 2021-07-07


Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /var/www/vhosts/aksesuarportali.com/httpdocs/alt.php on line 67