| 0 212 555 94 94

Bize Ulaşın

0 212 555 94 94
0 212 555 94 94

Brodede Ülkemizin İlk GOST Belgesini Aldı


Brode alanında sektörün uluslararası üreticilerinden biri olan İzmir Brode, İzmir’deki fabrikası ve mağazasında faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye’de ilk, dünyada ikinci GOTS Üretim ve Geri Dönüşüm Polyester Sertifikası’nı alarak üretim vizyonunu üst seviyeye taşıyan firma, ABD, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerdeki acenteleriyle yurtdışındaki müşterilerine hizmet veriyor. Pandemi sonrasında bir talep patlaması beklediklerini belirten İzmir Brode’nin Yöneticisi Fatih Güven, faaliyetleri ve sürdürülebilirlik çalışmalarına yönelik sorularımızı şöyle yanıtladı:

İzmir Brode’nin geçmişi ve sektördeki konumundan bahseder misiniz?

İzmir Brode Tekstil, babam İsmet Güven tarafından 1984 yılında bayan iç giyim üretiminde ihtiyaç duyulan brode dantele ulaşabilmenin zorluklarını görünce, sadece merakını gidermek için Almanya’ya gidip, gitmişken de 2 adet brode makinası alması ile kuruluyor. Ve kendisi bu firmayı ne usta, ne de operatör, hiçbir bilgi ve altyapısı olmadan kuruyor. Sağlığına mal olacak bu serüvende bizlerin önünü açtığı için ona gerçekten çok minnettarız. Şu anda 3 kardeş İzmir Brode Tekstil’in yönetimindeyiz. Hepimizin kendi içinde ayrı ayrı görevleri var. Fırat Güven finansın başında, Meriç Güven üretimin ben de Ar-Ge ve pazarlamanın başındayım. Şirketimiz Türkiye’de ilk brode firmalarından olma özelliğinin yanı sıra, teknolojiyi ve trendleri takip edip yatırımlarda bulunan sektöründe de öncülük eden bir konumdadır. Sürekli yeni desen ve koleksiyon felsefesi, yurtdışı acentelerimiz, pazarlama ekibimiz ve katıldığımız fuarlarla ses getiren, yön veren ve taklit edilen bir firma olduğumuzu düşünüyorum.

Ürün çeşitleriniz ve sektöre sunduğunuz yenilikler nelerdir?



Biz tekstil ve konfeksiyonun her segmentine ara malzeme üretiyoruz. Bizden alınan ürünler bir kıyafete, bluza, elbiseye, ev tekstiline, yatak örtüsüne katma değer katıyor ve daha değerli hale getiriyor. Albenisini arttırıyor. Yılda 3-4 defa koleksiyon çıkartıyoruz. Gündemi iyi takip edip, güncel renkler ve değişik zeminler ile sürekli modanın içinde olmaya özen gösteriyoruz.

Brodede Türkiye’de ilk GOTS Üretim ve Geri Dönüşüm Polyester Sertifikası’nı aldınız. Bize bu süreci anlatır mısınız?

37 senelik bir bilgi birikimi, katıldığımız fuarlar, yaptığımız ziyaretler bize geleceğin sürdürülebilirlik ile daha iç içe olabileceğini gösterdi. İzmirli olmanın avantajlarından birisi zaten organik üretim konusuna çok aşina olmamız. İzmir, çoğu konuda olduğu gibi bu konuda da sektöre öncülük etmiştir. Biz bu gelişmeler sonucunda, bunu işimize nasıl adapte ederiz diye düşünmeye başladık. Çeşitli uğraşlar sonucunda öncelikle yaptığımız işi ifade ederek ki bu süreç bizi oldukça yordu. Türkiye de ilk brode organik ürün sertifikasını ve bununla birlikte geri dönüşümlü polyester ürün sertifikasını da alarak sürdürülebilirlik için yola çıkmış olduk. Bu konuda gerçekten sektörde yeni sayfa açtığımızı ve öncülük ettiğimizi düşünüyorum. Bu belge ile birlikte resmi üreticisi olduğumuz firmalar içinde yerimizi daha da sağlamlaştırdık. Müşterilerimizin Ar-Ge’lerinde bize öncelik verdiğini bizim yapabileceğimize inandıkları işler için bizden fikir aldıklarını çok yakından hissediyoruz. Ayrıca Avrupalı ve Amerikalının gözünde bu işe ne kadar önem verdiğiniz sizi daha kıymetli bir konuma yerleştiriyor. Gerçekten yaşadığınız çevre ve bu konuda ki duyarlılık çok önemli dedirtiyorlar. Ama önümüzde daha çok kat edilecek yol var.

 Pazardaki konumunuz ve ihracatınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Brode nedir diyenlere ‘Tekstilde iplik, kumaş ve teknoloji ile sanat yapmaktır’ diyerek izah ediyorum. Katma değerli ve kullanılan ürüne de artı bir değer katan ürünler üretmekteyiz. Yatırım maliyetleri çok yüksek, belirli standartlar ile kurulması gereken, zor, stresli ama diğer yandan da çok keyifli bir işimiz var. Her işte olduğu gibi, insan sevmediği bir işi yapamaz ve başarılı olamaz. Bizim hem iç piyasa hem de ihracat ayağımız var. İç piyasa ise hem ihracatçı hem de iç piyasa olarak ayrılmakta. Bunun yanında hem hazır giyim, hem de gelinlik abiye ve ev tekstil sektörlerine yönelik koleksiyonlarımız var. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, İspanya, Portekiz ve Almanya’da acentelerimiz var. Sürekli olarak fuar ve müşteri ziyaretlerinde bulunmaktayız. Mümkün olduğunca tekstilin konfeksiyonun gelinlik ve abiyenin olduğu her yerde olmaya ve servis vermeye çalışıyoruz. Covid sonrası için çok olumluyuz. Talep patlaması bekliyoruz ve yeni ülkelerde katılmayı düşündüğümüz fuarlar var.

Sizce sektörde yaşanan sorunlar nelerdir?

Pandemi bizi çok kötü etkiledi. Bir süre üretime ara vermek zorunda kaldık. Şunu anladık ki kadını sosyal hayattan çekerseniz, o zaman bizim işlere rağbet olmuyor. Bu yaşadıklarımız çok sıra dışı durumlar. Fakat esas sorun; şu anda yaşanmakta olan hammadde fiyatları ve tedarikinde yaşanan sıkıntılar. Döviz kurunda ki aşırı dalgalanmalar. Bizler her ne kadar ihracatçı olsak da öngörülebilir ve enflasyon oranında değerlenen bir kurdan yanayız. Hesaplarımızı, yatırımlarımızı ona göre planlamamız lazım. Ayrıca sadece sektörde değil, genel olarak ülkemizde ki başka sorun ise kalifiye ve ara elaman sorunudur. Meslek liselerinin yetersizliği ve herkesin üniversite okuma eğiliminde olması, daha da büyük sıkıntılar yaşatmaktadır. Ordu da herkes rütbeli olamaz astsubaylara, erbaşlara da ihtiyaç vardır.

2021 yılına yönelik hedefleriniz nelerdir?

2020 yılında yaşananlardan ötürü belki ilk defa yeni bir yıla bütçe yapmadan girdik. İnanın hiçbir beklentimiz yok. Çünkü ortam buna müsaade etmiyor. Beklentiniz olmazsa en ufak şeyden bile mutlu olursunuz. Daha önce de söylediğim gibi, pandemi sonrasında çok büyük bir talep patlaması bekliyorum.
Haber Merkezi - 2021-05-26