Bize Ulaşın

0 212 555 94 94
0 212 555 94 94

Giyim İhracatında Eylül Umudu

Covid nedeniyle üretim ve perakende yönlerinde önemli daralma yaşayan hazır giyim sektöründe işlerin Eylül Ayı’nda düzelmeye başlayacağı tahmin ediliyor. 29 Mayıs 2020 tarihinde Bloomberg HT TV’de yayınlanan Fokus programına konuk olan İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, kısa çalışma ödeneğinin üç aydan altı aya çıkarılmasını ve elde kalan giyim stoklarının kredi teminatı olarak sayılmasını talep ediyor. İthalata konulan ek verginin ürün bazında incelenmesi gerektiğini de vurgulayan İHKİB Başkanı, korona sürecinde sektördeki gelişmeleri şöyle açıkladı:

İki Ay İş Yapamadık

Covid’den dolayı sektörün yaşadığı zarara bakacak olursak, hazır giyim ihracatında yılın ilk çeyreğinde yaşanan düşüş covid’den dolayı ikinci çeyrekte de devam etti. Ülkemiz 2019 yılının son çeyreğinde yüzde 6’lık bir büyüme sağlamıştı. Bu nedenle sektör olarak 2020 yılını yüzde 20’lik bir büyüme ile tamamlayacağımızı tahmin ediyorduk. Covid, maalesef iç ve dış pazarları altüst etti. 15 Mart’tan itibaren taleplerde yüzde 80’e varan azalmalar oldu. Sadece online hizmet veren firmalar, iş yapabildiler. AVM’lerin yaklaşık iki ay kapalı olması, hazır giyimin perakende ve üretim yönlerini olumsuz etkiledi. Normalleşme süreci, işlerimize pozitif ivme kazandıracaktır.

Yurtdışındaki Siparişlerde Toparlanma Beklenenden Hızlı Olacak

Yılın ilk çeyreğinde sektör olarak yüzde 6.1’lik bir daralma yaşadık. Nisan’da yüzde 68, Mayıs’ta ise yüzde 42’lik daralmalar oldu. Ocak-Mayıs arasındaki sürece baktığımızda yüzde 24’lük bir daralma ortalaması ile karşılaşıyoruz. Avrupa, bize göre normalleşme sürecine daha önce girdi. Avrupa Ülkeleri’ndeki müşterilerimizle görüştüğümüzde toparlanmanın tahmin edilenden daha hızlı olabileceği sinyallerini alıyoruz. Ancak bu tahmin yaz aylarıyla ilgili olmayıp sonbahara yönelik. Daralma Haziran Ayı’nda yüzde 40’tan aşağıya doğru olarak başlayacaktır. Yaz tatil sezonu ancak covid’den kaynaklı tüketici davranışlarında değişiklik olabilir ve bu sektörümüzü olumlu etkileyebilir. Tatile gitmeyecek insanların ilk tercihi hazır giyim olacaktır.

İstihdam ve Finansman Taleplerimizi Devlete İlettik

Sektörün üretim ve perakende kısımlarıyla birlikte yaklaşık 2 milyon kişi istihdam ediyoruz. TİM Başkanı İsmail Gülle ve Hazine Bakanı Berat Albayrak ile yaptığımız görüşmede, kısa çalışma ödeneğinin üç aydan altı aya çıkarılmasını talep ettik. Fabrikalar ve mağazalarımızın kısa vadede tam kapasiteli olarak çalışma imkanı bulunmuyor. Yeterince talep de olmayacak. Bakanımız bu talebi haziran ayı sonunda değerlendireceğini söyledi. Şu anda yüzde 6-8 arasında seyreden faizlerin biraz daha azalması ekonomiye faydalı olacaktır. Ürettiğimiz ürünlerin birçoğu elimizde kaldı. Bu nedenle stoklarımızın teminat olarak sayılmasını ve onlara kredi kullandırılması talebinde de bulunduk. Firmalara stok destek finansmanı sağlanması bu dönemde önemli bir avantaj sağlayacaktır. Sektör, ilkbahar-yaz sezonunu kaçırmış oldu, ürünler elimizde kaldı. Bu ürünler, 2021 yaz sezonunda tüketiciye yeniden sunulacak. Ek Vergiler Dikkatli Analiz Edilmeli İthalata konulan ek vergiler ve diğer ülkelerde yapılan vergi artışları, ürün analizi en iyi şekilde yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Ülkemizde üretilebilen bir ürün için elbette koruyucu vergiler olmalıdır. Hazır giyim, katma değer üreten ve kilosunu 18 dolar’dan yukarıda ihraç eden bir sektör. Bu ihracatı güçlendiren hammaddeye kolay ulaşmakla ile ilgili araştırmaların yapılması için tüm sektör temsilcilerini davet ediyorum. Maske alanında fiyatların serbest bırakılmasından sonra birçok gelişme oldu. Yaşanan koşullar ne olursa olsun Türkiye olarak küresel tedarik zincirinde büyük avantajlara sahibiz. Coğrafi konumumuz, esnek çalışma yapımızla her talebe cevap verecek güçteyiz. Taleplerin daha güvenli ve sağlıklı ürünlere kayması, sektör ihracatını olumlu etkileyecek. Hazır giyim, krizlerden erken etkilenen ama erken de toparlanan bir yapıya sahip. Eylül Ayı’ndan büyük beklentimiz var.
Haber Merkezi - 2020-11-07


Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /var/www/vhosts/aksesuarportali.com/httpdocs/alt.php on line 67